Mi a xilit?

A xilit egy másik olyan természetes édesítőszer, egy szénhidrát, melyet általában minden zöldségben és gyümölcsben megtalálhatunk és a szervezetünk is képes az előállítására. Teljesen biztonságos és természetes, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait.

xilit

A xilitet a nyírfának a rostjaiban található anyagból állítják elő. Rengeteg előnye van a cukorral szemben: szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cuorénál. Glikémiás indexe rendkívül alacsony, így emésztése hosszan tartó, vagyis csak nagyon lassan szívódik fel a szervezetben, aminek köszönhetően nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, erősíti a jóllakottság-érzést és csökkenti az étel utáni vágyat is. Ezért van az, hogy a cukorbetegségben szenvedők és a fogyokúrázók is előszeretettel alkalmazzák. 1500-nál is több kutatás bizonyítja, hogy hatékony a cukorfüggőség leküzdésében is. Emellett kellemes, hűs érzést biztosít: ez lúgosító hatásának köszönhető. Azzal, hogy semlegesíti a savas közeget, megszünteti a Candida gomba táplálékát, így e betegség gyógyításában is jelentős szerepet játszik.

A xilitet rendkívül sok egészségügyi jellegű termékben használják, találkozhatunk vele rágógumikban, cukorkákban, fogkrémekben, valamint orrüreg-öblítő szerek és orrspray formájában is. A cukrot teljes mértékben helyettesíthetjük vele, hiszen nagyon hasonlóan viselkedik a két anyag, másrészt ennek szerkezete sokkal stabilabb, így sokkal jobban viseli a hevítést, szerkezete nem bomlik szét. A xilit nem hasonlítható más, a természetben előforduló édesítőszerekhez, mint pl. a szorbitol és mannitol – kémiai összetételük lényegesen különbözik. Sok természetes formában előforduló cukorhelyettesítő a cukoralkoholok egyik osztályába, a poliolok közé tartozik.

A poliolok, ahogy azt nevük is mutatja, több szénatomot tartalmaznak. A cukoralkoholok, mint például a szorbitol és mannitol, hat szénatomos szerkezetűek. A xilit szerkezete pedig öt szénatomos, ennek köszönhetően egyedülálló és kifejezetten hatékonyan alkalmazható számos egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!