A Candida, a cukor és a természetes édesítőszerek

A cukrot szervezetünk már a szájban el kezdi átalakítani. A szájban levő baktériumok felveszik a szénhidrátot és a feldolgozás során sav képződik melléktermékként. Ez a sav a szájban is nagyon sok gondot okozhat: többek között a fogszuvasodás kiváltó oka lehet. Azonban tovább haladva a bélcsatornában ezek a baktériumok ugyancsak megjelennek és ugyanúgy szénhidrátot vesznek fel: a Candida is jórészt szénhidráttal táplálkozik. Minél több cukrot fogyasztunk tehát, annál több lehetőséget adunk a Candida elszaporodásának.

xilit

A gombák táplálékául szolgáló szénhidrátforrás többféle lehet. Nemcsak egyféle típust használnak fel, valamint a kutatások során azt is kimutatták, hogy mi történhet velük különböző "ételek fogyasztása” esetén. Ez elsősorban már mikrobiológiai kutatásokon alapul, viszont érdekes példával lehet szemléltetni, amit mindenki megérthet. A gombák szénhidrátforrása, ami valójában az energiát szolgáltatja számukra, lehet egyszerű cukor (glükóz), lehet a sejtekben található a cukor raktározására szolgáló vegyület (glikogén), de nagyon sokszor a gombák tejsavas sóval táplálkoznak (laktát), ami a tejsavból képződik – amit a Lactobacillusok is termelnek. Ráadásul a tejsavas són nevelkedett Candida könnyebben elbújik az immunrendszer elől, ellenben a cukron nevelkedett gombákat a védekező sejtek könnyebben pusztítják el. Sőt, a gombák elsősorban olyan helyeken telepszenek meg, ahol kevés az egyszerű cukor.

Tehát világosan látható, hogy a táplálkozás bizony nagy mértékben befolyásolja a candida betegségek kialakulását. Nagyon sok esetben a már kialakult betegség kezelésére diétát javasolnak az orvosok. A candida diéta alapja pedig a legtöbb szénhidrát kizárása az étrendből. A finomított cukor fogyasztása tehát a Candida betegségek kezelése alatt szigorúan TILOS. Azonban természetes édesítők segítségével nagyszerűen helyettesíthetjük az édes ízt. Kiváló megoldást nyújthat a xilit, a stevia és az eritrit is. 

Miben más a xilit? 

A xilit már a szájban megjelenő baktériumok számára sem nyújt tápanyagot, mivel más cukrokkal ellentétben nem hat szénatomból épül fel, hanem csak ötből, aminek következtében sokkal stabilabb a szerkezete, így ezek a baktériumok nem képesek lebontani. A Candida gomba számára sem szolgál tápanyagként, ezért nemcsak, hogy nem szaporodik általa a gomba, de mivel nem is talál magának táplálékot, így pusztulásnak indul.

Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy egy finomított cukroktól és más egyes szénhidrátoktól mentes étrend követésétől nem csak a candida kezelhető, hanem az általános egészségünk is nagy mértékben javítható. Tehát a candida diéta követésével az egészségünket is hatékonyan támogathatjuk több fronton is. A Candida betegeknek sem kell unalmasan étkezniük, számos receptet találhatunk az interneten, melyet a betegség kezelése során is fogyaszthatunk és mégis nagyon ízletes, különleges fogások.

OCSO Stevia csepp 50 ml

OCSO Stevia csepp 50 ml

Ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

Ár: 1595 Ft
Megnézem

Fitotree ParazitaölőKapszula 60 db (Natur Tanya)

-9% Fitotree Parazitaölő Kapszula 60 db (Natur Tanya)

Gomba-és parazita ellenes, beleértve az egysejtűellenes, vírus- és baktériumölő hatást. Parazita és gombaölő hatóanyagok, melyeket erőteljes fellépés jellemez candida, egysejtű paraziták (protozoák) és férgek ellen.

Ár: 5790 Ft
6380 Ft
Megnézem

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

-17% Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
2190 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!