A Candida, a cukor és a természetes édesítőszerek

A cukrot szervezetünk már a szájban el kezdi átalakítani. A szájban levő baktériumok felveszik a szénhidrátot és a feldolgozás során sav képződik melléktermékként. Ez a sav a szájban is nagyon sok gondot okozhat: többek között a fogszuvasodás kiváltó oka lehet. Azonban tovább haladva a bélcsatornában ezek a baktériumok ugyancsak megjelennek és ugyanúgy szénhidrátot vesznek fel: a Candida is jórészt szénhidráttal táplálkozik. Minél több cukrot fogyasztunk tehát, annál több lehetőséget adunk a Candida elszaporodásának.

xilit

A gombák táplálékául szolgáló szénhidrátforrás többféle lehet. Nemcsak egyféle típust használnak fel, valamint a kutatások során azt is kimutatták, hogy mi történhet velük különböző "ételek fogyasztása” esetén. Ez elsősorban már mikrobiológiai kutatásokon alapul, viszont érdekes példával lehet szemléltetni, amit mindenki megérthet. A gombák szénhidrátforrása, ami valójában az energiát szolgáltatja számukra, lehet egyszerű cukor (glükóz), lehet a sejtekben található a cukor raktározására szolgáló vegyület (glikogén), de nagyon sokszor a gombák tejsavas sóval táplálkoznak (laktát), ami a tejsavból képződik – amit a Lactobacillusok is termelnek. Ráadásul a tejsavas són nevelkedett Candida könnyebben elbújik az immunrendszer elől, ellenben a cukron nevelkedett gombákat a védekező sejtek könnyebben pusztítják el. Sőt, a gombák elsősorban olyan helyeken telepszenek meg, ahol kevés az egyszerű cukor.

Tehát világosan látható, hogy a táplálkozás bizony nagy mértékben befolyásolja a candida betegségek kialakulását. Nagyon sok esetben a már kialakult betegség kezelésére diétát javasolnak az orvosok. A candida diéta alapja pedig a legtöbb szénhidrát kizárása az étrendből. A finomított cukor fogyasztása tehát a Candida betegségek kezelése alatt szigorúan TILOS. Azonban természetes édesítők segítségével nagyszerűen helyettesíthetjük az édes ízt. Kiváló megoldást nyújthat a xilit, a stevia és az eritrit is. 

Miben más a xilit? 

A xilit már a szájban megjelenő baktériumok számára sem nyújt tápanyagot, mivel más cukrokkal ellentétben nem hat szénatomból épül fel, hanem csak ötből, aminek következtében sokkal stabilabb a szerkezete, így ezek a baktériumok nem képesek lebontani. A Candida gomba számára sem szolgál tápanyagként, ezért nemcsak, hogy nem szaporodik általa a gomba, de mivel nem is talál magának táplálékot, így pusztulásnak indul.

Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy egy finomított cukroktól és más egyes szénhidrátoktól mentes étrend követésétől nem csak a candida kezelhető, hanem az általános egészségünk is nagy mértékben javítható. Tehát a candida diéta követésével az egészségünket is hatékonyan támogathatjuk több fronton is. A Candida betegeknek sem kell unalmasan étkezniük, számos receptet találhatunk az interneten, melyet a betegség kezelése során is fogyaszthatunk és mégis nagyon ízletes, különleges fogások.

Édesítőszerek ITT

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!