Az édesítőszerek káros hatásai

Nagyon sokan használunk mesterséges édesítőszereket abban a reményben, hogy megszabadulhatunk néhány kilótól, illetve a cukorbetegek is a mesterséges édesítőktől várják az intenzív édes ízeket. Azonban sokszor nem is gondolunk bele, hogy milyen káros hatásokat válthatnak ki ezek az édesítőszerek.

szacharin

A legismertebb mesterséges édesítőszerek közé tartozik a szacharin, ciklamát, aszpartam és az aceszulfám-K.

Ezeknek az édesítőképessége sokkal intenzívebb, azonban semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek Bolognai tudósok 1800 patkányon végeztek kísérletet, hogy megvizsgálják, hogyan reagálnak az aszpartámra. Az elpusztult állatokat felboncolták és azt állapították meg, hogy ez az anyag elősegíti a nyirokszövet-daganat és a leukémia kialakulását. Néhány szakértő az aszpartamot mérgezőnek ítéli: Dr. Russel L. Baylock szerint az aszpartam lassan megöli a sejtjeinket, egy ún. excitotoxicity (izgalomba hozott toxikusság) betegség alakul ki: a neuro-sejteket túlserkentve azok halálát idézi elő. A cukorbetegek számára is nagyon káros, hiszen súlyosbítsa a diabéteszt, agyrákot és görcsös rohamokat is kiválthat. Sőt még el is hízhatunk ettől: nagyobb mértékű a súlygyarapodás, mintha cukrot fogyasztanánk.

A szacharin 1977-ben felkerült a rákkeltő adalékanyagok listájára. Ráadásul főzésre-sütésre sem nagyon alkalmas, mivel hő hatására elbomlik, valamint igen erőteljes fémes utóízzel rendelkezik. Ma már nem találhatjuk meg a rákkeltő élelmiszerek listáján, viszont már többször bebizonyították, hogy hólyagrákot idézhet elő.

Az aceszulfám-K-ról hasonló dolgok mondhatóak el: hő hatására szintén igen kellemetlenné válik az utóíze, ezenkívül pedig szintén több kísérlettel igazolták rákkeltő hatását. A ciklamátról is hasonló eredményekkel bizonyították be, hogy különböző komoly betegségek előidézésében játszik szerepet.Magyarországon az édesítőszereket a 36/2004. (IV. 26.) ESzCsM-rendelet szerint nem szabad használni a csecsemők és a kisgyermekek számára előállított élelmiszerekben. Minden más terméken egyértelműen fel kell tüntetni, ha valamilyen mesterséges édesítőt tartalmaz az adott termék.

Értékelések (1)