Egy természetes édesítőszer: a stevia

Ha kóstoltál már valaha steviát, akkor te már tudod, hogy milyen intenzív ízzel rendelkezik. Azonban nemcsak erőteljes édes ízéért ilyen figyelemreméltó, hanem ez a Paraquayban és Brazíliában őshonos gyógynövény nullkalóriás és már évszázadok óta használják ízfokozóként, azonban számos jelentős egészségjavító tulajdonsággal is rendelkezik.

stevia

A stevia előnyei

A steviát kiválóan bele lehet illeszteni bármely fogyókúrába, hiszen kalóriatartalma nulla, vagyis egyáltalán nem hízlal. A Candida-diétán élőknek sem kell lemondani az édes ízekről, hiszen a stevia lúgosító hatással rendelkezik, így elpusztítja a Candida-gombát, mert annak éppen a savas közeg a legmegfelelőbb a szaporodáshoz. A steviának nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a vércukorszintet nem emeli meg, erősíti a jóllakottság-érzést és csökkenti a cukor utáni vágyat. Emellett erősíti a hasnyálmirigy működését is, ami szintén előnyös a cukorbetegek számára. A magas vérnyomásban szenvedőknek is nagy segítség, hiszen csökkenti a vér nyomását és normalizálja azt. A dél-amerikai indiánok is már nagyon régen használják a növény leveleit sebgyógyításra, hiszen megakadályozza a varasodást és meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. Nem okoz fogszuvasodást sem, mert lúgosító hatásának köszönhetően nem szolgál táplálékul a szájban levő baktériumoknak.

Tudományos eredmények

2008-ban mind a Coca-Cola és a Cargill végzett kísérleteket a stevia mellékhatásait illetően. május 15-én a Food and Chemical Toxicology szaklapban kijelentették, hogy a “rebiana (a tiszta rebaudioside, mely a steviából származik) használata biztonságos élelmiszerek és italok édesítésénél”

Az Európai Élelmiszer Bizottság is hasonló megállapításra jutott: 2010-ben több vizsgálat után megállapították, hogy a stevia kivonata adalékként történő fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes.

Igen világos tehát, hogy a steviát bártan használhatjuk sütésre-főzésre, édesítésre, hiszen semmilyen károsodást nem okoz, ugyanakkor rendkívül sok pozitív hatása ismert.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!