Egy természetes édesítőszer: a stevia

Ha kóstoltál már valaha steviát, akkor te már tudod, hogy milyen intenzív ízzel rendelkezik. Azonban nemcsak erőteljes édes ízéért ilyen figyelemreméltó, hanem ez a Paraquayban és Brazíliában őshonos gyógynövény nullkalóriás és már évszázadok óta használják ízfokozóként, azonban számos jelentős egészségjavító tulajdonsággal is rendelkezik.

stevia

A stevia előnyei

A steviát kiválóan bele lehet illeszteni bármely fogyókúrába, hiszen kalóriatartalma nulla, vagyis egyáltalán nem hízlal. A Candida-diétán élőknek sem kell lemondani az édes ízekről, hiszen a stevia lúgosító hatással rendelkezik, így elpusztítja a Candida-gombát, mert annak éppen a savas közeg a legmegfelelőbb a szaporodáshoz. A steviának nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a vércukorszintet nem emeli meg, erősíti a jóllakottság-érzést és csökkenti a cukor utáni vágyat. Emellett erősíti a hasnyálmirigy működését is, ami szintén előnyös a cukorbetegek számára. A magas vérnyomásban szenvedőknek is nagy segítség, hiszen csökkenti a vér nyomását és normalizálja azt. A dél-amerikai indiánok is már nagyon régen használják a növény leveleit sebgyógyításra, hiszen megakadályozza a varasodást és meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. Nem okoz fogszuvasodást sem, mert lúgosító hatásának köszönhetően nem szolgál táplálékul a szájban levő baktériumoknak.

Tudományos eredmények

2008-ban mind a Coca-Cola és a Cargill végzett kísérleteket a stevia mellékhatásait illetően. május 15-én a Food and Chemical Toxicology szaklapban kijelentették, hogy a “rebiana (a tiszta rebaudioside, mely a steviából származik) használata biztonságos élelmiszerek és italok édesítésénél”

Az Európai Élelmiszer Bizottság is hasonló megállapításra jutott: 2010-ben több vizsgálat után megállapították, hogy a stevia kivonata adalékként történő fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes.

Igen világos tehát, hogy a steviát bártan használhatjuk sütésre-főzésre, édesítésre, hiszen semmilyen károsodást nem okoz, ugyanakkor rendkívül sok pozitív hatása ismert.

OCSO Stevia csepp 50 ml

OCSO Stevia csepp 50 ml

Ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

Ár: 1595 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!