A Stevia Company és az FDA

1988. Oscar Rodes, a Stevia Company alapítója és elnöke bemutatja a stevia kivonatát és a stevia levéllel édesített teáját az amerikai piacnak. Azt állítja, hogy a stevia kivonata egy új formája lehet az édesítésnek a levelek és a szirup után. Megkezdődnek a tárgyalások Oscar és az FDA között, hogy milyen formában lehetne termékét forgalomba hozni.

FDA

Az FDA nem ismeri el a terméket, annak ellenére, hogy 1958 óta használják minden mellékhatás nélkül. Az FDA komoly vizsgálati eredményeket követel Oscar Rodestól, melyek hatalmas összegekbe kerülnének. Oscar eláll a forgalomba hozataltól és marad a teák eladásánál.

1991. június 20. Az FDA társulva az amerikai elnökökkel rámutatnak arra, hogy a teában is megtalálható ugyanaz az anyag, mint a kivonatban, így hatalmas mennyiségű teát semmisítenek meg. A következő hónapban az FDA betiltott minden stevia-importot és minden stevia tartalmú élelmiszert tiltottnak minősített.

1994-ben a DSHEA engedélyezi a steviát mint diétás étrend kiegészítőt. 1996-ban Oscar Rodes megpróbálja újra piacra dobni a kivonatot, mint étrend kiegészítőt, Stevia Sweet néven. Az FDA beleköt a névbe: szerinte az édes jelző hamisított.

1997. Az FDA megfenyegeti Oscart és alkalmanként figyelmeztető leveleket küld. A fő ok, hogy a cég steviával foglalkozó könyveket is árusít, melyek említik a stevia történelmi jelentőségét, kémiai szerkezetét és felhasználását az egész világon. A könyv arról is szól, hogy minden más országban engedélyezett édesítőként való használata is. Az FDAnak az a baja a könyvekkel, hogy hamisan állítja, hogy édesítőként is fel lehetne használni.

1998. Oscar megpróbál egyezségre jutniaz FDA-val. Megígéri, hogy nem árusítja a könyveket, hogy a termék árusítását folytathassa. Május 19. Levél érkezik az FDA-tól: “Az FDA nagyra becsüli, hogy a Stevia Company kifejezi törekvését a törvény betartására. Habár a jelen találmányt szükséges leltárba venni és a könyveket megsemmisíteni.” Oscar elutasítja a könyvek megsemmisítését, így továbbra sem jön létre az egyezség.

2000-ben végül az FDA a nyomásnak engedve engedélyezte a kivonat forgalomba hozatalát és a könyvek is árusíthatóak.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!